Boer ontmoet toparchitect: de Bruder Klauskapelle in Wachendorf

0
201

Een weekend naar de Eifel is best populair voor Vlamingen die even willen genieten van de natuur. Midden in de Eifel tref je de Bruder Klauskapelle aan. Je moet wel even zoeken: als je je GPS op het dorpje Wachendorf instelt, vind je het plaatsje niet zo gauw. Op de parking even buiten het dorp tekenen borden van het Eifelverein de plaatselijke wandelingen uit. Daar ontdek je ook de wegwijzer naar de kapel. Een tocht van ongeveer 20 minuten brengt je bij iets wat aanvankelijk op een silo lijkt.

De Bruder Klauskapelle staat midden in een veldlandschap.

Bijzondere creatie

Wie vertrouwd is met Duitse kapellen denkt al gauw aan barok. Maar dit is totaal anders. Hoe dichterbij je komt, hoe groter de verbazing. Een driehoekige massieve poort geeft toegang tot de 12 meter hoge toren met een vijfhoekig grondplan. Je duikt een korte donkere gang in, en dan kom je als het ware in de buik van een berg terecht, maar dan zonder top.

In de muren zijn glasparels verwerkt en er liggen bloemen in de regenvijver.

De kapel heeft geen dak, regen heeft vrij spel en vormt een minivijvertje in het midden van de kleine ruimte. Verder staat er enkel een bank en een beeld van Bruder Klaus. Je ogen moeten even wennen aan het donker en het bijzondere karakter van deze op het eerste zicht sombere ruimte. Dan merk je dat in de muren glasparels verwerkt zijn en er liggen bloemen in de regenvijver. Je ziet de muur glinsteren. Een gevoel van stilte en bezinning daalt vanzelf over je heen. Deze ruimte roept zowel duisternis en de moeizaamheid van het leven als licht en hoop op.

De kapel heeft geen dak, de regen krijgt vrij spel binnenin.

Boer meets beroemd architect

De origine van de kapel is zo mogelijk nog verrassender. Hereboer Hermann-Josef Scheidtweiler wilde uit dankbaarheid voor zijn rijke leven een kapel oprichten voor Nikolaus von Flüe (1417-1487), de patroonheilige van Zwitserland, die ‘broeder Klaus‘ werd genoemd. Hij had werk gezien van de beroemde Zwitserse architect Peter Zumthor. Pittig detail: hij schreef de eminente architect dat hij zich zijn diensten niet kon veroorloven, maar hem toch wel eens wilde ontmoeten. Bleek dat  Broeder Klaus de lievelingsheilige van de architect was… Vrijwilligers begonnen aan het project in 2005 en voltooiden het in 2009.

Uit 112 boomstammen werd een soort tent gebouwd en daar omheen werd beton gegoten.

De kapel combineert hout als landeigen materiaal met speciaal beton. Uit 112 boomstammen werd een soort tent gebouwd en daar omheen werd beton gegoten. Drie weken lang werd een vuur aangestoken. De stammen verkoolden en werden via het open dak verwijderd. Daardoor bleek de afdruk van de bomen in het beton behouden. Die werd nogmaals door een tweede vuur geblakerd. Zo werd de bevreemdende wand die je nu kunt zien gecreëerd. Driehonderd glaskogels doorbreken de muren en stralen een zeer mystiek licht uit.

300 glaskogels doorbreken de stammen en stralen een mystiek licht uit.

Van kroostrijk gezin naar kluis

Het leven van Nicolaas von Flue klinkt voor 21ste eeuwse mensen wat bizar. Hij was aanvankelijk boer en soldaat, rechter en bestuurder, huwde en had tien kinderen. Toch bleek in hem de drang naar het kluizenaarschap te leven. Met instemming van zijn vrouw verliet hij zijn gezin en ging in een kluis wonen. Daar leefde hij volgens de overlevering enkel van water en de communie.

Hij werd druk bezocht om raad door zowel eenvoudige mensen als de adel en bestuurslieden. Hij speelde een grote rol in het behoud van het zgn. Eedgenootschap – de voorloper van de huidige Zwitserse bondsstaat. Daarom is hij de patroon van dit land. Toen Zwitserland uit elkaar dreigde te spatten, ging één van de onderhandelaars ’s nachts naar Nicolaas von Flue. De boodschap die hij – ‘in tranen’ zo vertelt het verhaal – overbracht maar die verder niet bekend is, zorgde ervoor dat iedereen elkaar in de armen viel… Omwille van zijn vredesstreven – in God is vrede want God is vrede… vrede kan niet vernietigd worden, onvrede wel – wordt hij nog vaak geciteerd.

Een tocht van ongeveer 20 minuten brengt je bij de kapel die aanvankelijk op een silo lijkt.

Praktisch

De Bruder Klauskapelle in Wachendorf (Eifel) is geopend van 10 tot 17u in de zomer, en van 10 tot 16u in de winter. Een bezoek aan dit bijzondere gebouw kun je prima combineren met een stevige wandeling in de buurt.

Aan de kapel is een stichting gekoppeld die op een moderne manier het leven van Bruder Klaus in praktijk brengt. Ze steunt namelijk projecten van regionale landontwikkeling in Duitsland en India.

www.feldkapelle.de

Tekst en foto’s: Johan Van der Vloet

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here