Een onbekende pater redt de westerse filosofie en een jonge man...

Vrijdag 9 november op de Boekenbeurs: de jaarlijkse prijzen voor het spirituele en het religieuze boek 2018 worden uitgereikt. Dat initiatief komt van Medianetwerk Plus,...

God als therapeut?

Waarom voelen we ons pas goed als we in de kerk zijn?’ Dat vroegen Congolese kindsoldaten aan Boris Cyrulnik, de bekendste neuropsychiater van Frankrijk.  Heftig...

Waarom we (nog altijd) Kerstmis vieren

Vraag je je ook af waar al die kerstsymbolen vandaan komen? Duik dan mee in de boeiende geschiedenis van het kerstfeest, joel de boze geesten weg en versier de eerste kerstboom. Verneem in een klap waarom de drie wijzen koningen werden en Santa Claus ontstond uit een clash tussen Sinterklaas en Father Christmas en uiteindelijk zwaarlijvig werd... 

Het warmste weekend

'Er zou weinig van mij overblijven indien ik alles moest afstaan, wat ik aan anderen te danken heb.' Catherine Delneste blikt terug op haar creatief project rond Leven en Dood.

Een schaal vol verdriet: ontdek het verhaal van Humana

Humana spreekt niet met woorden. Zij vertolkt de feminiene kracht van de menselijke kwetsbaarheid. Deze handgeweven creatie van de Vlaamse textielkunstenares Marleen Mertens staat nog tot 1 oktober in de neogotische Heilige Magdalenakerk in Brugge. Laat je ontroeren door haar poëtische taal!

Gabbercultuur: een duivelsstreek?

Kaalgeschoren hoofden, Australian trainingspakken en Nike Air Max sneakers: dat moeten de gabbers zijn! Begin jaren ’90 ontstond in Nederland een nieuw muziekgenre: hardcore of gabber. Sommige van onze protestantse noorderburen zijn er niet gerust in: met de Jezusbus trekken ze rond om jongeren te redden van deze in hun ogen duivelse muziek. Bryan Beeckman dook onder in het milieu en wat blijkt: hij verloor er zijn ziel niet bij...

Op de laatste rij

Op de laatste rij: daar zat Lucetta Scaraffia letterlijk tijdens de synode over het gezin in oktober 2015. Als historica en journaliste was ze een van de weinige aanwezige vrouwen. Haar boek naar aanleiding van de synode kreeg dan ook die titel.

De Kerk van het Vliegend spaghettimonster: parodie of ernst?

Het College voor de Rechten van de Mens had eind vorig jaar met een bijzonder verzoek te maken: Michael Afanasyev (38), doctoraatsstudent geologie aan TU Delft, moést en zóu in een piratenpak doctoreren. Dat is namelijk een voorschrift van het geloof van Michael, de Kerk van Het Vliegend Spaghettimonster. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, neemt hij dit heel serieus...

Gekkenwerk. Kleine ondeugden voor leraren

Een deugdzaam boek schrijven over ondeugden... hoe doe je dat? In Gekkenwerk (what's is a name?) kom je het te weten. Feilbare mensen Onze wereld blijft...

Dikke buiken, pampers en spiritualiteit

Troost, hulp, nieuwe kennis en een vleugje opluchting: dat voelde Gerwinde Vynckier bij het lezen van 'Een kind beleven', waarin een bekende gynaecoloog en...

Ruimte voor het onverwachte

Is het wel zo vanzelfsprekend om de niet-invasieve prenatale test (NIPT) te laten uitvoeren? Voor welke uitdagingen sta je dan? Hoe beslis je of...

Wanneer leven overleven wordt. Inleefboek over armoede

Hoe doe je dat, overleven met zestig euro in de week? Hoe ga je om met de schaamte dat je je gebit niet kunt verzorgen? Dat je slechts af en toe een bad kunt nemen? Welzijnszorg nodigt iedereen uit om een week mee te leven.  Over het leven: zo heet inleefboek over armoede, een uitgave in samenwerking met Welzijnszorg Vlaanderen.

Korenveld met kraaien: voorafschaduwing van de dood of verlangen naar leven?

'Korenveld met kraaien' van Vincent Van Gogh is een kunstwerk dat menig kunstliefhebber niet onberoerd laat. Mij fascineert het al sinds mijn tienerjaren. De typerende felle kleuren, de onheilspellende indruk die het weergeeft: ze intrigeren me, tot op vandaag, telkens weer. Het was dan ook een intens moment toen ik het kunstwerk enkele jaren geleden met eigen ogen kon bekijken in het Van Gogh Museum in Amsterdam. In mijn hele leven heeft geen enkel kunstwerk me meer ontroerd dan dat 'Korenveld met kraaien'.

Arvo Pärt: Orthodox geloof als bron van pure muzikale schoonheid

Als je op het internet foto’s zoekt van de meest bekende componist uit Estland, kom je steeds uit bij een man met een gelukzalige uitstraling: alsof Arvo Pärt het allemaal op een rijtje heeft... Je wil meteen de rust die hij uitstraalt bezitten! Diezelfde rust vind je terug in zijn muzikale composities. Toch heeft Arvo Pärt een hele zoektocht naar een eigen muzikaal universum achter de rug. Hij ging op zoek naar de bron van muziek, naar het wezenlijke achter melodie, harmonie en ritme. Blijkbaar met resultaat, als we kijken naar zijn succes. Hoe is hij daartoe gekomen?

De Grote Levensvragen: het boek!

MagaZijn is een van de partners in het project 'De Grote Levensvragen'. Wij interviewden veertien bekende Vlamingen en brachten hun veelkleurige antwoorden op de grote zinvragen thematisch bijeen in een boek. Die aanpak is heel boeiend, de gasten gaan met elkaar in gesprek over existentiële thema's. Acht om precies te zijn: Heeft het leven zin? Is er iets dat ons overstijgt? Als we maar gezond zijn? Waarom is er zoveel kwaad in de wereld? Is er leven na de dood? Waarom zijn we zo angstig? Geloven we nog wel in onze maatschappij? Hoe kunnen we gelukkig worden?

The Leftovers: De serie over onze grootste angsten

Stel je voor dat 2% van de mensen plots van de aardbol verdween zonder ook maar één spoor na te laten. Hoe zou je reageren? Deze denkoefening maakte Tom Perrotta in 2011 bij het schrijven van 'The Leftovers'. Damien Lindeloff deed het hem na toen hij er drie jaar later de gelijknamige serie op baseerde. Dit jaar kwam 'The Leftovers' tot een conclusie in het derde seizoen. Wij zijn fan. Het plot van The Leftovers werpt veel vragen op: 'Wat als een geliefde plotseling uit je leven verdwijnt? Wat gebeurt er na de dood? Is er een hiernamaals?' En ook wel: 'Wat zijn we hier in godsnaam allemaal aan het doen? Heeft het wel zin?'

Johan Swinnen: ‘Ondanks de gruwel van de genocide in Rwanda heb...

Een diplomaat mag en moet op tijd en stond ook boos en verontwaardigd kunnen zijn. Topdiplomaat en Afrika-kenner Johan Swinnen vindt trouwens dat er te weinig protest is tegen onrecht. Ik ben een beetje rebels, een soixante-huitard gebleven. Zijn credo: Alles begint bij belangstelling en respect voor de ander. Een gesprek over de toestand van de wereld, de kern van de diplomatie, schoonheid, harmonie en verwondering. En waarom Afrika beter verdient.

Zimoun vindt muziek in elk geluid

Muziek kun je vinden in elk geluid, zolang je jezelf de toelating geeft om alles met verwondering binnen te laten. Dat is de bewustwording die geluidskunstenaar Zimoun voorop stelt. Voor zijn kunstinstallaties gebruikt hij een ruimte en transformeert die tot een totaalervaring. Daartoe mixt hij architectuur en installatiekunst op een fascinerende manier.

Petra De Sutter: (Over)leven. Haar strijd als transvrouw, arts en politica

Hoe overleef je als je binnenkant niet matcht met je buitenkant? Waar haal je de kracht vandaan om jarenlang de strijd aan te gaan met jezelf? Bergen veerkracht en doorzettingsvermogen maakten van Petra De Sutter de gelukkige vrouw, partner, ouder en professional die ze vandaag is. Alle energie die ze jarenlang noodgedwongen in het zoeken naar haar genderidentiteit stopte, richt ze vandaag vol overtuiging op maatschappelijk engagement. Want gedreven en idealistisch is ze.

Het ik onttroond: de vermoeiende zoektocht naar jezelf

Het is met de zoektocht naar het ik als met koken: chefs en hobbykoks creëren zo origineel mogelijke gerechten en worden daarop ook afgerekend.  Waar we vroeger allemaal ongeveer hetzelfde aten, is verscheidenheid nu troef. We zoeken ons eigen, unieke ik en definiëren het niet meer vanuit de groep. Daar is op zich niks mis mee. Toch lijkt de balans uit evenwicht. Hoe meer we ‘ik’ willen zijn, hoe minder verbonden we leven. Deze maaltijd-metafoor is voor priester en psychotherapeut Erik Galle het beeld om veertien auteurs samen te brengen in 'De mythe van de ik-identiteit'.

Fonkelend vertelfestival

Begin februari vond het Fonkelvogel Vertelfestival plaats. Een kleinschalig, nog weinig bekend evenement dat mensen en verhalen samenbrengt. Wie denkt dat vertelkunst al lang uitgestorven is, doet er goed aan de bijzondere wereld van het vertellen eens te verkennen.

De prachtige echo die Orgelman is

Twee jaar geleden ontving Mark Schaevers de Boekenuil voor Orgelman, een literaire vertelling over het leven en werk van de joodse schilder Felix Nussbaum. Terecht, als je het ons vraagt.

Superintelligentie als reëel toekomstbeeld

Vele jobs worden geautomatiseerd: machines nemen onze plek in. Deze robots worden aangedreven door computerprogramma’s die zelf vaardigheden en kennis kunnen opsteken. Anders zou hun creatie niet voordelig zijn. De Zweedse  filosoof Nick Bostrom die doceert aan de universiteit aan Oxford benoemt dit als artificiële intelligentie. Hij heeft er een heel boek aan gewijd: Superintelligence.

Some money for the golden Buddha please…

Toeristen die Azië willen verkennen, beginnen vaak bij Thailand omwille van de veiligheid en toegankelijkheid. Een backpacker kan veilig trekken door het binnenland, zowel...

Wanneer een televisieserie je een zwarte spiegel voorhoudt

De anthologieserie Black Mirror toont de zwartst mogelijke gevolgen van de technologie-opmars. Sinds 21 oktober 2016 kan je het derde seizoen op Netflix bekijken. Is het even goed als de vorige twee?

MagaZijn

GRATIS
BEKIJK