De God van schrijvers

0
13

Merkwaardig: een aantal schrijvers herontdekt het geloof in God als een maatschappelijke meerwaarde. Vooral de verbinding die religie tot stand brengt, fascineert.

Zo was er vorig jaar het boek van de Nederlandse journaliste Yvonne Zonderop. In haar boek ‘Ongelofelijk’ vertelt ze hoe ze het geloof in God herontdekt nadat ze dat als kind ‘stampvoetend’ verliet. Haar insteek is maatschappelijk: ze heeft kritiek op de manier waarop God achter de voordeur is verdwenen. Nederlanders keerden het geloof massaal de rug toe vanuit een soort vrijheidsdrang. Daardoor ontkenden ze wel de goede dingen die religie de samenleving kan bieden. Ze wil daarom dat religie weer in de publieke ruimte kan.

Yvonne Zonderop heeft kritiek op de manier waarop God achter de voordeur is verdwenen. © Martine Sprangers

Haar motivatie is politiek ethisch: ‘Een neutraal publiek domein verwordt immers snel tot een moreel vacuüm waarin vooral intolerante stemmen ruimte krijgen. Populisme valt deels te begrijpen als een poging om zingeving en identiteit wederom centraal te stellen. Populisten spinnen niet alleen garen bij verslechterde economische omstandigheden. Een veel fundamenteler onbehagen speelt hen in de kaart: een louter welvarend leven zonder betekenisgeving of enige binding is onbevredigend,’ zegt Zonderop in Tertio (mei 2018).

Millennials herontdekken godsdienst en spiritualiteit. Dat moeten we durven zien.

Bovendien blijkt religie een immense bron van inspiratie voor nieuwkomers uit alle windstreken. Millennials herontdekken godsdienst en spiritualiteit. Dat moeten we durven zien. Opvallend: Zonderop heeft zich eerder bekeerd tot de christelijke traditie dan tot het geloof. Ze vindt dat die traditie haar een beter mens maakt. De reden: het christendom is een ingenieus antwoord op de grote vragen van deze tijd, bijvoorbeeld die van de relatie tussen individu en collectief. Het christendom heeft aandacht voor de eigen spirituele behoeften en biedt tegelijk een ultieme vorm van verbondenheid omdat alle mensen broeders en zusters zijn.

Haar boek kreeg heel wat aandacht. Klik hier voor een overzicht.

Yvonne Zonderop, Ongelofelijk, Prometheus, Amsterdam, 168 blz, € 21,99.

Wormen en engelen

Maarten van der Graaff won met Wormen en engelen de prijs voor het religieuze boek van 2018. Hoofdpersoon is een student kunstgeschiedenis die een streng gereformeerde jeugd heeft gekend. Wanneer hij in Utrecht gaat studeren, laat hij dat geloof los in een ‘losbandig’ leven. Toch blijft hij gefascineerd door dat geloof. Hij treedt toe tot ‘het theologische werkgezelschap Uterque’ en begint een onderzoeksproject waarin hij verschillende gelovige kennissen interviewt.

 

Hij blijft heen en weer gaan tussen geloof en ongeloof. Wat hem zo sterk aantrekt tot geloof is net dezelfde kracht als bij Zonderop: geloof brengt een verbinding tot stand, zowel met het mysterie als met de ander. ‘Wormen en engelen’ zoekt naar wat religie vandaag nog kan betekenen.

Wanneer Maarten van der Graaff in Utrecht gaat studeren, laat hij dat geloof los in een ‘losbandig’ leven. Toch blijft hij gefascineerd door dat geloof.

Tussendoor vind je in deze roman – een merkwaardige compositie van korte hoofdstukken, vaak van emails – heel wat theologische gesprekken en thema’s. Net als de zoektocht is het boek fragmentarisch en is het aan de lezer om zelf heel wat lege plekken in te vullen.

Maarten van der Graaff, Wormen en engelen, Atlas Contact, Amsterdam, 272 blz, € 19,99.

Tekst: Johan Van der Vloet
Coverfoto: Maarten van der Graaff (rv) Fjodor Buis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here