Marleen Mertens: ‘Elk moment in het nu leven en dicht bij jezelf blijven’

0
20

Lerares en kunstenares Marleen Mertens gaf ons al een inkijk in haar werk in ‘Het Moment’. Nu vertelt ze hoe ze als hoogsensitief persoon haar vakantie beleeft. De natuur is haar geliefde vakantieplek. Ver hoeft ze daarvoor niet te gaan: de tuin is al een goed begin. En naar zee: die ervaart ze als een spirituele plek. ‘Zwemmen en wandelen brengen ons bij de bron.’
 

Hoe vul jij zelf jouw vakantie in?

Allereerst ruimte maken voor mezelf, letterlijk en figuurlijk. Als hoogsensitieve persoon ervaar ik mijn thuis in het groen als een oase, ik hoef geen mijlen te rijden om tot rust te komen.

Ik zoek een mooie plek in de tuin waar ik een tafel en stoelen zet die me uitnodigen om te ontspannen, waar ik van de stilte en natuurgeluiden kan genieten, waar ik vertoef om te eten met mijn gezin, vrienden uitnodig voor een goed gesprek bij een glaasje prosecco, waar ik kan lezen, schrijven, mediteren …

De natuur die me omringt, is de grootste rijkdom, inspiratiebron en energiegever.

Als de zon er dan nog is, voel ik me tevreden en gelukkig.
 

Zalig genieten in de tuin © Marleen Mertens

Wanneer er weer ruimte is in mezelf, kan ik me uitdrukken via eigen creaties door te schilderen en te weven en mijn geest weer open te stellen voor kunst en cultuur.

Ik hou ook van een wandeling aan het water of de zee.
 

Je bent heel veel bezig met zingeving. Heeft de vakantie daarin voor jou een speciale betekenis?

Vakantie brengt rust en tijd, het is een periode dat je de dingen loslaat om meer tot jezelf te komen. Door uit de regelmaat van de tijd te stappen of de dagelijkse bezigheden te veranderen, neem je afstand van je eigen leven. Je wordt een toeschouwer die de dingen vanop afstand observeert . Zo komt alles in een heel ander perspectief te staan en kun je de waardevolle van de minder waardevolle zaken onderscheiden.

Nadenken over de zin van alles wat je doet…of niet nadenken en gewoon in het nu zijn: de stilte geeft vele oplossingen. Ik hou van beschouwend waarnemen.
 

Welke tips kun je geven aan mensen die hun binnenkant willen verkennen en tot rust brengen?

Probeer minder afhankelijk te zijn van sociale media, computer en tv. Beperk het gebruik hiervan tot het hoogst noodzakelijke en je zult merken dat jouw creativiteit het overneemt. 

Alternatieven zoals wandelen, fietsen, zwemmen… zorgen voor een gezonde ontspanning en maken je hoofd fris.

Het element water in al zijn vormen – zelfs het geluid van regen – is zo ontspannend voor lichaam en geest! Zwemmen en wandelen op het strand brengen ons bij de bron. Het geluid van de golven is één van de oergeluiden die ons lichaam en onze geest heelt en tot rust brengt.
 

De zee brengt rust © Jan Hens

De ons omringende natuur is het beste medicijn voor een gezonde geest en is helemaal gratis.
 

Welke spirituele plek heeft het meeste indruk op jou gemaakt?

Voor mij is er niet één plek waar je moet zijn om schoonheid te ervaren. Het zijn de natuur, de lucht en het water om ons heen die ons hart beroeren. Stilte, en een gevoel van ruimte en vrijheid maken ons gelukkig. 

De zee heeft voor mij een grote spirituele betekenis.

De geluiden en trillingen van de natuur beïnvloeden ons lichaam. Openstaan voor het wonder van de schepping ligt aan de basis van genieten. De zee heeft voor mij een grote spirituele betekenis.
 

Heb je een zinvolle tip voor ons?

Elk moment in het ‘nu’ leven en dicht bij jezelf blijven. Waar je je ook bevindt, wat je ook doet, probeer er met heel je hart te zijn. Dat schenkt je rust, vertrouwen en liefde.

Waar je je ook bevindt, wat je ook doet, probeer er met heel je hart te zijn.

Een tip voor iedereen: Leef met een open liefdevolle geest, die openstaat voor het hele universum. Ik las deze zin in het boek ‘Hoog Sensitieve Personen’ van Elaine Aron.

Lees ook het interview met Marleen!

Tekst: Marleen Mertens
Coverfoto van Marleen Mertens © Jef Van Eynde

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here