Kunstenares Marleen Mertens ziet Licht als bron van alle leven

0
214

Kunstenares Marleen Mertens werkt op een ambachtelijk weefgetouw met zeer fijne vlasdraden. Ze kiest voor de meest pure bindingen, zoals linnen en keperbinding. Zo laat ze het weefsel spreken en aan de ruimte deelnemen als zuil, als transparant gewaad of als schaal… Ontdek hoe haar creaties dragers worden van haar ervaringen.

Leven, wonen en creëren als kind van de natuur: het licht inspireert me. Het dagelijks leven ontvouwt zich en ik ben aanwezig als aandachtig beschouwer, waarnemer met al mijn zintuigen.

Mijn waarden zijn mijn richtinggevers om deze schoonheid te zien en vreugde te vinden in het creëren. Deze richtinggevers hebben me de voorbije jaren vergezeld als kunstenaar en brengen me bij de persoon die ik nu ben.

Mijn indrukken geef ik vorm door tekeningen in fijne stift, schetsen, kleur- en natuurstudies in aquarel. Hieruit ontstaan mijn weefsels en papiercreaties. Met deze creaties druk ik uit wat in woorden niet te zeggen valt. Ik noem ze metaforen. Ze hebben een poëtisch karakter.

Ik werk op een ambachtelijk weefgetouw, waar ik met zeer fijne vlasdraden weef. Dit proces groeit traag, maar het gekozen dunne materiaal schenkt mij een extra gevoeligheid en het weefsel een uiterst kwetsbaar en broos karakter.

Ik kies voor de meest pure bindingen, zoals linnen en keperbinding, waardoor ik het weefsel kan laten spreken. Hierna laat ik het aan de ruimte deelnemen als zuil, als transparant gewaad of als schaal… De creatie wordt ‘drager’ van mijn ervaringen.

Mijn papiercreaties geef ik vorm in Chinees rijstpapier. Ook hierin tracht ik het essentiële over te houden.

Inspiratie voor mijn werk vind ik in
*de schoonheid van het dagelijks leven zelf, mensen in mijn omgeving, gebeurtenissen in de wereld.
*het werk van de Russische filmmaker Andrej Tarkovsky
*de cyclus van de natuur – loslaten om lief te hebben
*schoonheid uit tederheid

Ik stel jullie drie creaties voor in de reeks Textiles fragiles à la limite du visible et de l’invisible (M. PANDOLFO)

I will catch a shining light for you

12 zongedroogde schalen in Chinees rijstpapier: deze handgemaakte schalen zijn gewichtloos en hebben ieder een ander karakter gekregen via de structuur van de fijne goud-of linnendraden.

I will catch a shining light for you © Jef Van Eynde

Het lichtspel van de zon op de schaal werd vastgelegd in de beweging en de tekening van de draden op de bovenzijde van elke schaal.

De vorm van de schaal is puur. Het is een metafoor van ontvangen en schenken.

I will catch a shining light for you – detail © Jef Van Eynde

Van het prille begin tot het einde van deze creatie, was de zon de regisseur.

Ik heb enkel geluisterd.

Pillars of Light

Fragiel, wit-linnen weefsel omsluit en draagt het licht, houdt het een moment vast en laat het dan door zijn transparante wand weer vrij, de ruimte in.

Het licht, vormgegeven door een linnen zuil, omsloten door een fragiel weefsel van emoties en verlangens.

PILLARS OF LIGHT (verheffen het menselijke naar het bovennatuurlijke. Het is een zoektocht naar poëzie in de puurste vorm.

De zuilvorm staat symbool voor de enorme draagkracht van een bouwwerk.

De weefsels van dunne, fragiele draden, ambachtelijk vervaardigd, krijgen een suggestieve dragende functie, ze staan symbool voor de draagkracht van het leven.

Het is een ode aan de verbeelding.

Conversation

In het werk CONVERSATION werden vier grillige bladzijden geordend in een vierkantige compositie.

De bladzijden zijn gevuld met een onleesbare kalligrafie.

Conversation

De tekst hierop staat symbool voor mijn relatie met de natuur, de mens, vreugde en verdriet. Tussen deze vier elementen zijn raakpunten.

In het centrum van het werk bevindt zich de essentie van de conversatie. Deze bladzijde overschaduwt de vier andere en beschrijft het verlangen naar dialoog.

Een eerlijke conversatie, waarin respect, liefde en compassie voelbaar zijn.

Meer info over mijn werk vind je op mijn website.
Foto’s © Jef Van Eynde

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here