Overslaan en naar de inhoud gaan
x

Een onbekende pater redt de westerse filosofie en een jonge man worstelt met geloof

Vrijdag 9 november op de Boekenbeurs: de jaarlijkse prijzen voor het spirituele en het religieuze boek 2018 worden uitgereikt. Dat initiatief komt van Medianetwerk Plus, de beroepsorganisatie van uitgevers van waardengedreven media. Dit jaar deden zeventien uitgeverijen met 68 ingezonden boeken mee,  een record in deze nichemarkt! Nog meer hoge cijfers: 1545 lezers stemden via internet en een ruime meerderheid - 705 lezers, om precies te zijn - koos voor het boek 'Duizend Namen'.
 

Een pater redt het Husserlarchief

Wie komt in aanmerking voor de Prijs voor het Spirituele Boek? Dat is telkens een auteur die een toegankelijk boek schrijft over mensen die op zoek zijn naar zin, bezinning en bezieling in onze huidige samenleving. Dit jaar gaat de prijs naar Toon Horsten. Hij schreef ‘De pater en de filosoof’. In zijn boek vertelt hij het even onbekende als hallucinante verhaal van een jonge Vlaamse franciscaan, pater Van Breda. Pater Van Breda redde het archief van de joodse filosoof Husserl. De westerse filosofie had er helemaal anders uitgezien na 1945 zonder de inzet van pater Van Breda! In dit boek komen dan ook alle grote denkers van de voorbije eeuw aan bod.
 

De pater en de filosoof
 

Kraakheldere roman

Naast de Prijs voor het Spirituele Boek heb je nog de Prijs voor het Religieuze Boek. Die bekroont een boek waarin godsdienst centraal staat als zingever in de huidige tijd. De jonge Nederlandse auteur Maarten van de Graaff kreeg hem voor zijn roman ‘Wormen en Engelen’. Daarin beschrijft hij hoe een jongeman zijn geloof uit het oog verliest en later weer terugvindt. Zijn eigentijdse zoektocht naar de betekenis van het geloof schreef hij volgens de jury in kraakhelder proza, inhoudelijk sterk, authentiek, en interessant.
 

Wormen en engelen


Publieksprijs voor Rita Ghesquière

De betreurde professor Europese letterkunde Rita Ghesquière kreeg postuum voor haar boek ‘Duizend Namen’ de publieksprijs. Ze geeft een boeiend overzicht van de Bijbelse figuur Maria in de Europese literatuur. Dat doet ze via literatuur, bindteksten en poëzie. Zo laat ze een breed publiek vlot, toegankelijk en wetenschappelijk kennis maken met de ongekende wereld achter een heel bekend thema.
 

Duizend namen

Meer info vind je op www.prijsreligieuzespiritueleboek.be

Tekst: Johan Van der Vloet
Coverfoto © gezondheidskrant.nl

Featured Article
On
Social media