Yoga: op zoek naar innerlijke rust?

0
158

Steeds meer mensen zijn op zoek naar innerlijke rust en nemen daarbij hun toevlucht tot yoga. Het schijnt te werken, want de populariteit van deze oosterse vorm van meditatie gaat nog steeds in stijgende lijn. Yoga kent vele varianten, gaande van zachte meditatieve yoga tot zeer intensieve lichaamsbeweging. Het doel is gemeenschappelijk: het bereiken van een betere energiedoorstroom, zodat je je zowel mentaal als fysiek beter voelt. Het is precies deze wisselwerking waarop yoga inzet. 

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Een eeuwenoude wijsheid die nog niet heeft ingeboet aan actualiteit: wie goed in zijn vel zit, functioneert beter. Waar stress de kop opsteekt, duiken allerhande fysieke kwaaltjes op. Een manier om beter met stress om te gaan, is het beoefenen van yoga. Je kunt natuurlijk ook alleen aan yoga doen om je algemene conditie en fitheid te handhaven of verbeteren. Toch vinden opvallend veel mensen in yoga een manier om kopzorgen te relativeren en te ontstressen.

Het aanbod aan yogalessen schiet in haast elke gemeente als paddenstoelen uit de grond. Volwaardige yoga-instituten zijn bezig aan een ware opmars. Dat maakt dat deze vorm van lichaamsbeweging niet meer weg te denken is uit onze westerse samenleving. Waar komt yoga in feite vandaan en wat betekent het?

Het doel van yoga is de verbinding met jezelf – je individuele bewustzijn – en je omgeving – het algemene bewustzijn – te herstellen of te verdiepen.

Yoga ontstond vele duizenden jaren geleden in het oude India, en wordt eerder als levenswetenschap dan als sport geklasseerd. Doel is de verbinding met jezelf – je individuele bewustzijn – en je omgeving – het algemene bewustzijn – te herstellen of te verdiepen: een soort van persoonlijke ontwikkeling die zowel lichaam als geest en ziel omvat.

De yogafederatie omschrijft het als volgt: ”In de oosterse filosofie wordt gezegd dat de mens is vergeten waarom hij hier is. Met alle indrukken van buitenaf, zijn we het contact met onze schepper kwijtgeraakt, en daarmee ook onszelf. Alle antwoorden bevinden zich in ons, maar het vraagt veel discipline en inzet om die terug te vinden. Velen van ons zijn het vermogen om dingen aan te voelen kwijtgeraakt en wenden zich tot anderen voor begrip en zingeving, terwijl de antwoorden zich diep in ons bevinden. We zijn allemaal onderdeel van de schepping en wanneer we die goddelijke verbinding aanvaarden, begeven we ons op het pad van verlichting.’

Yoga combineert alle bewegingen die nodig zijn voor een goede fysieke gezondheid met ademhalings- en meditatietechnieken die je meer gemoedsrust geven.

Als je op regelmatige tijdstippen yoga beoefent, kun je deze verbinding beter ervaren. Yoga combineert alle bewegingen die nodig zijn voor een goede fysieke gezondheid met ademhalings- en meditatietechnieken die je meer gemoedsrust geven.

Een van de vele lesgeefsters is Elke Van Baelen uit Kapellen. Ze geeft meermaals per week les en organiseert jaarlijks een yogaweekend. De prijs houdt ze bewust laag, omdat die geen barricade mag vormen om te kunnen deelnemen. Er worden verschillende vormen van yoga aangeboden op verschillende tijdstippen van de dag: voor ieder wat wils.

Let it flow

Het weekend vindt plaats in Renesse, een gezellige Nederlandse badstad in hartje Zeeuws- Vlaanderen. Hoofdthema is Let it flow. Het publiek is zeer divers, gaande van zestien tot wel zeventig jaar. Vrouwen zijn hier absoluut in de meerderheid. Zijn ze gevoeliger voor de stress van alledag, en zoeken ze manieren om hier gezond mee om te gaan? Een aantal deelneemsters nemen hun toevlucht tot yoga na een burn-out. Voor anderen is het gewoon een vorm van lichaamsbeweging. Toch lijken alle groepsleden behoefte te hebben aan de symboliek die achter yoga schuilt: balans, rust, loslaten.

Een deelneemster heeft het Ohm-teken op haar rug getatoeëerd. Een ultiem eerbetoon aan de eeuwenoude mystieke lettergreep die de basis vormt van vele heilige mantra’s. Ohm kent een brede betekenis en wordt gebruikt voor het goddelijke: de Bron, het universele, God, …

Het Ohm-teken. Ohm (of Om) is een belangrijke mantra in het Hindoeïsme, Boeddhisme, Jainisme en Sikhisme.

De veelgehoorde klacht dat ons leven voor ons geleefd wordt – we hangen vast aan allerlei verplichtingen, werkroosters en to-dolijstjes – maakt dat we behoefte hebben aan tegengewicht. Een moment van rust, niets doen, bewustwording.

Zen?

Twee overnachtingen later heb ik er vier yoga sessies opzitten: gaande van erg ontspannen liggend luisteren naar een meditatieve tekst of song, tot staand met parelend zweet en stijve ledematen omdat ik spieren activeer waarvan ik het bestaan niet vermoedde. Een verrassingssessie leidt tot het intuïtief schilderen van een ocean board. Hoewel iedereen met dezelfde ingrediënten aan de slag gaat – verfpotjes, een penseel of met de eigen vingers, glitters, lijm en zaden – zijn de resultaten sterk uiteenlopend. De ocean boards lijken eenieders persoonlijkheid te weerspiegelen. ‘Ik kan er zo uithalen welk bord van wie komt,’ zegt Elke.

Met verfpotjes, glitter, lijm en zaden maak je een origineel ocean board! © Kim De Roover

Drie dagen later zijn er nieuwe vriendschappen gesmeed, diepzinnige gesprekken gevoerd en spiergroepen aangewakkerd. ‘Op het moment zelf is het vaak zwaar, maar achteraf ben je zo blij dat je een yogales gevolgd hebt. Je voelt gewoon dat je energie beter stroomt. Je hele lichaam voelt fitter, en dat heeft zijn weerslag op je geest,’ besluit een deelneemster.

Yoga-oefeningen voor elk moment van de dag

  • Wees je bewust van je ademhaling. Zorg dat je ademhaling niet oppervlakkig is, maar diep en vanuit je bron. Leg je hand drie vingertoppen onder je navel om tot je bron te komen.
  • Yoga is 99% praktijk en 1% theorie, je moet het vooral doen: in een instituut onder leiding van een deskundig iemand, op jezelf (thuis, onderweg in de auto, …) Benut dat filemoment of het wachten in de rij. Span spieren aan, adem bewust diep in en uit.
  • Laat kopzorgen stromen zonder erop in te gaan. Boeddha zei ooit: Je gedachten zijn je ergste vijanden. Geef hen minder aandacht. Wat je aandacht geeft, groeit.
  • De bekendste yogahouding is wellicht de (halve of hele) zonnegroet. Ze bestaat uit een serie van 12 houdingen die na mekaar in één soepele beweging uitgevoerd worden. Een ideaal begin van de dag als je geen tijd hebt voor een volledige yogasessie!
Zonnegroet © Yoga Magazine

Een yogasessie wordt afgesloten met Namaste: ik buig voor jou, de ziel in mij groet de ziel in jou.

Yoga is voor iedereen: je hoeft geen slangenmens te zijn om je uit de slag te trekken. Jij bepaalt hoe ver je gaat. Hulpmiddelen zoals blokken zijn beschikbaar voor wie minder lenig is.

Geen tijd? Internet biedt een massa gratis online courses Een youtube hit is yogawithAdriene.

Mensen zijn op zoek naar meer rust en diepgang, yoga schijnt daarbij te werken. Je gewrichten en spieren worden sterker en flexibeler. Je geest wordt rustiger. Zijn we daar niet allemaal naar op zoek? Namaste!

Meer achtergrondinformatie over yoga vind je via www.yogafederatie.be

Zelf interesse gekregen in yoga? Informeer bij de sportdienst van jouw gemeente naar het aanbod en schrijf je in voor een proefles!

Tekst: Kim De Roover

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here